NE YAPTIK ?

Ne Yaptık ?

“Âyînesi iştir kişinin lâfa bakılmaz” dizesinin geçtiği terkib-i bendin sahibi Ziya Paşa’ya saygılarımızı sunarız. Bu sözlere samimiyetle inanıyoruz ve yaptıklarımızın parlak kâğıtlara basılmış kataloglardan, fuarlardaki gösterişli stantlardan veya sayfalarca kendinden bahseden sunumlardan çok daha doğru ve etkili bir yöntem olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle toplamda 50 yıla yaklaşan sektör geçmişimizde çoğunu doğrudan yaptığımız, bazılarına ise kısmen katkıda bulunduğumuz ancak içeriğine hâkim olduğumuz projeleri sıralamaktan gurur duyuyoruz. Yapımına ciddi bir katkıda bulunmadığımız ancak kıyısından köşesinden bulaştığımız, içeriğini bildiğimiz, yapmamış olsak da yapanları yönettiğimiz işleri ise yazmaya yerimiz yetmez.

İşimizin herkesin fikir sahibi olup yorum yapabileceği tek görünen kısmı bilgisayar üzerinde kullanıcıya sunulan ekran grafikleri ve animasyonları diyebiliriz. Bu nedenle projelerimizin listesinin yanında onlardan da örnekleri sayfalarımızda bulacaksınız. Bazılarının geçmişi 17-18 seneyi bulduğu için gelişen teknoloji ve değişen platformlara bağlı olarak birden çok sisteme ait ara yüzler ve yazılımlar göreceğinizi hatırlatalım. Ancak bu gördüğünüz ekranların arkasındaki otomasyon donanımının, bu donanıma ait elektromekanik altyapının ve bu sistemlerinin her biri için harcanan haftaların, ayların hatta yılların emeğinin sayısı proje başına en fazla 20-30 olan resimle anlatılamayacağının özellikle altını çiziyoruz.

İşimizi yaparken elektrikçiden çok elektrikçi, mekanikçiden çok mekanikçi hatta yeri geldiğinde mimar, inşaatçı hatta hamal olduğumuz da oldu. Gocunmadan, gücenmeden işimizi iyi yapmak, zamanında bitirmek ve evimizden uzakta isek evimize bir an önce dönmek için ne gerekiyorsa ve kime ne yardımı yapabileceksek onu yaparak yolumuza devam ettik. Türk yüklenicilerin çoğu yakınımızda ama zaman zaman da uzaklarda pek çok yurtdışı projenin ana veya bir alt yüklenicisi olduğunu biliyoruz.

Onların aldığı işlerin payımıza düşen kısmını yapmak için onlarla beraber her zor coğrafyaya ve her türlü kısıtlı şarta gittiğimizi, aylarca tatil yapmadan ve ülkemize dönmeden çalıştığımızı işimizi yapanlar veya bilenler bilir. Biz de bu vesile ile Rusya, Ukrayna, Romanya, Arnavutluk, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Suudi Arabistan, Umman, Yemen, Libya, Irak gibi ülkelere gittik ve bazılarında bir bazılarında birkaç adet projeye imza attık.

Bizler yaptığımız çok sayıda işte iyi ve kötü “proje” kavramının pek çok örneğini görmüş kişiler olarak gerek elektrik gerek mekanik sistemlerdeki bilgimiz konusunda iddialıyız. Bazı hallerde başka üreticilerin sistemlerini veya cihazlarını bile çalıştırdığımız ya da devreye aldığımız oldu.

Kullandığımız cihaz ve sistemlerle ilgili olarak gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarımız gibi yüzlerce saat eğitim alma şansımız olmadı ama onun yerine binlerce saatlik uygulama tecrübesini kazanarak ve adı geçen meslektaşlarımızın elini bile sürmeyeceği işlere burnumuzu sokarak kendimizi geliştirdik. Hatta o kadar geliştirdik ki bazısı yurtdışında olmak üzere cihaz ve sistemlerimizle ilgili eğitimler verdik, danışmanlık hizmetleri yürüttük. İşimizin en basit ve temel hesap ölçütü jargonumuzda “nokta sayısı” dır.

Projelerin büyüklüğü içerdiği elektromekanik sistemler kadar otomasyona taşınan giriş-çıkış sayısı ile de boyutlanır. Ülkemizin içinde ve Türk yüklenicilerin sıklıkla iş yaptığı coğrafyalarda 500 noktanın altı küçük, 500-2.000 nokta arası orta, 2.000-5.000 nokta arası büyük, 5.000 nokta üstü ise çok büyük boyut kabul edilir desek sanırız meslektaşlarımız çok itiraz etmezler.

Yaptığımız işlerin niteliğinin daha sağlıklı yorumlanması için projelerle birlikte nokta sayılarını vermemizin neden budur. Zaten kendisi göz önünde olan ve ismi sadece yurtiçinde değil yapıldığı ülkenin genelinde hatta tüm dünyada bilinen işlerin altına imza atmak ise ayrı bir saygınlık ve başarıdır. Listemizde bu şekilde çok sayıda iş olmasında proje satıcısı mesai arkadaşlarımızın başarı ve gayretleri kadar o dönemlerde çalıştığımız firmaların kurumsal kimlik ve büyüklüklerinin de önemini biliyor ve hiçbir zaman bize işimizde en iyilerden olma fırsatını sunduklarını unutmuyoruz. Burada hepsine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

ADANA ÇUKUROVA 200 YATAKLI HASTANE

Proje Yeri: Adana

ŞENOL GÜNEŞ SPOR KOMPLEKSİ

Proje Yeri: Trabzon

GARANTİ BANKASI ÇAĞRI MERKEZİ

Proje Yeri: Sivas

ÖZYURTLAR 1COASTALCITY

Proje Yeri: İstanbul

TEKİRDAĞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Proje Yeri: Tekirdağ

TURKCELL ZEYTİNBURNU OKUL PROJELERİ

Proje Yeri: İstanbul

KADIKÖY EVLENDİRME DAİRESİ BALO SALONU

Proje Yeri: İstanbul

KAZAKİSTAN ASTANA EXPO KONGRE MERKEZİ

Proje Yeri: Astana / Kazakistan

KAZAKİSTAN ASTANA TREN İSTASYON MERKEZİ

Proje Yeri: Astana / Kazakistan

MARMARA PARK AVM

Proje Yeri: İstanbul

TEKFEN BOMONTİ APARTMANLARI

Proje Yeri: İstanbul

ESAS AEROPARK

Proje Yeri: İstanbul

RADISSON BLU OTEL - ŞİŞLİ

Proje Yeri: İstanbul

NİSH ADALAR SİTESİ

Proje Yeri: İstanbul

SHERATON & ALOFT OTEL - BURSA

Proje Yeri: Bursa

USO CENTER

Proje Yeri: İstanbul

İSTANBUL AKVARYUM FLORYA

Proje Yeri: İstanbul

İSTANBUL AKVARYUM ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Proje Yeri: İstanbul

XANADU RESORT OTEL

Proje Yeri: Antalya

SHAKHTAR DONETSK STADYUM

Proje Yeri: Donetsk / Ukrayna

AZERBAYCAN DİPLOMASİ AKADEMİSİ (A.D.A)

Proje Yeri: Bakü / Azerbaycan

ARI TEKNOKENT

Proje Yeri: İstanbul

DOĞUŞ AYAZAĞA PLAZA

Proje Yeri: İstanbul

İTÜ YÜKSEK BAŞARIMLI HESAPLAMA MERKEZİ

Proje Yeri: İstanbul

NOVADA ALIŞVERİŞ MERKEZİ

Proje Yeri: İstanbul

AQUAFON

Proje Yeri: Abhazya

SİLKAR PLAZA

Proje Yeri: İstanbul

CROWNE PLAZA OTEL_FLORYA

Proje Yeri: İstanbul